19 Mayıs 2013 Pazar

bir aşk masalı; voyager


başlık güzel oldu. voyager hakkında bildiklerimi yazacağım bu kez de. neden aşk masalı dediğimi de aktaracağım tabii.

voyager bir sonda. uzay aracı bir başka deyişle. uzay sondası desek aslında daha iyi olabilir. zira, bir de endoskopi uygulanırken kullanılan sonda var ki, allah muhafaza :)

seti yürütüyordu voyager projesini de, 2011 de sonra erdi sanırım. kaynak yetersizliği değil mi? hep aynı durum. bu tip işlere para bulunamıyor.

voyager başlı başına bir sevda, masal esasında. bir kere, fikrin ortaya atılış ve pratiğe dökülüşü, aklın almayacağı, realitelere (en azından şimdilik) uzak bir işin uzantısı. voyager, dünya dışı akıllı yaşam formlarıyla (bu terminolojiyi seviyorum) kabaca, "uzaylılarla" iletişim kurabilmemiz için gönderilmek istendi.
bir bakıma, yerküremizin lansmanını yapmak maksatlı. "burada bunlar yaşıyor, gelin birlik olalım" çağrısı gibi.

77 de serinin ilk sondasını yolladılar. bildiğim kadarıyla, 93 de jüpiter yakınından geçip, en son 2008 de güneş sistemimizin dışına adım atmayı başardı. bakar mısınız, oldu da uzaylı dostlarımızla ilk kontağı kurdu voyager, bundan sonra bir feedback almamız için, yüzbinlerce dünya yılı gerekiyor. o zaman bizr ulaşsalar da, dünya aynı dünya olur mu, burası tartışılır tabii.

uzaylılar voyagera rastladığında dünyamızı tanıyabilsinler diye, içerisine 54 dilden selamlama mesajından tutun da, johann sebastian bach'ın 2 numaralı brandenburg konçertosuna dek, pekçok pekçok bilgilendirici mesaj koydular. hatta voyager golden record denen bir de plakları vardı. altından..


 (bach için de ayrı bir parantez açma lazım. düşünseniz, 400 yıl önce yaptığınız bir beste, güneş sistemi çökse, güneş enerjisini yitirse bile, hala uzay boşluğunda çalıyor olacak. kuşkusuz o gün, uzaylı dostlarımız dünyanın ne güzel bir yer olduğunu düşünecekler)



insan dnasına dair resimler, da vinci'nin yaptığı meşhur altın oranlı vincinus man.. derken, hayli yetkin bir arşiv voyagerin içine konmuş.


sağdaki meşhur vitruvius man.. mezardan kadawra toplayan da vinci'nin üzerinde altın orana dair hesaplamalar yaparak sonlandırdığı eseri.




altın plak resmini de koyuyorum. olur da sitesine girip, ne varmış bu plakta? demek isterseniz, (demezsiniz ya neyse :))

siteye girdiğinizde, plağın üzerinde görülen değişik düğüşük şekillere tıklayarak, ister içine konmuş resim, isterseniz de dinletilere ulaşabiliyorsunuz.

orijinal voyager sitesine erişim yok şimdilik. nasa üzerinden linkini koyuyorum;

http://www.nasa.gov/mission_pages/voyager/index.html

x files'ın ikinci seoznunun açılış bölümünde voyager meselesi işlenmişti. fakat resim bulamadım konuya ilişkin.


işte bu yüzden bu olay sevda, bir aşk masalı.. biriler bizim yerimize düşünüyor. adam oturmuş, milyarlarca dolar harcayıp, hiç olmayacak bir duaya amin demiş. onlar da biliyor kontak kuramayacağımızı, en azından geri dönüşün zor olduğunu. ama deniyorlar işte.  bilim, teknoloji bu şekilde yürüyor. herkes bizim gibi üşengeç değil. biz bir el mastürbasyon yapar, sıcak duşumuzu alır yatarız. ama onlar, onlar çok farkılılar. iyiki de varlar.

bach'ı da koyarak, son güzelliği yapayım size;

http://www.youtube.com/watch?v=EC1E4_imS0A

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder