7 Temmuz 2013 Pazar

ispanyollar yavuz hırsız misali

bayılıyorum ispanyol konkistatorlere. bunlar kendilerine fatih derler.. amerika yerlileri ise, cani. neyse.. şarlken ölmeden önce kutsal roma cermen imparatorluğunu iki oğlu arasında bölüştürmüştü. sol tarafta ii. philip vardı. o meşhur yenilmez armadayı kurulmuş, ispanyolların denizlerde altınçağı başlamıştı. ilk olarak barthelemou dias ve ardından gama hindistana gitmişti. babamız hernan cortes de, colomb'u takiben aztek diyarına teşrif etmişti.
lakin, hernan cortes'in diğerlerinde olmayan bir avantajı vardı. kendisi aztek kültüründeki iki tanrıdan birine benziyordu. (yazarın nidası: vay amk!) son dönem aztek kralı montezumaydı ve aztek dinine çok düşkündü. azteklere göre iki tanrıları vardı ve bir ayrılık yaşadıktan sonra birisi yanlarında kalıp onları korurken, diğeri doğuya gitmişti ve kehanet uyarınca, ileride bembeyaz giysiler içerisinde, ata binmiş olarak dönecekti. at önemli.. zira, aztek ve maya medeniyetleri at görmeden yokoldular. pardon, gördüler ama karşılarında tanrı-hayvan karışımı bir şey olduğunu sanarak son buldular. cortes tam olarak beyazlar giyinmiş ve at üzerinde geldi bugünkü meksikaya. üstelik, tanrının mitteki tasvirine benzer şekilde, sakallıydı ve elinde kutsal sembol olan haç'ı taşıyordu bingoooo!
muhakkak o olmalıydı! kral mentezuma beklenen tanrının geldiğini sanarak, cortes'e yolları ağzına kadar açtı. hatta bugünkü meksiko city olan başkentlerine geldiğinde, oğullarını karşılamak için gönderdi. cortes yanındaki 15 süvarisi ve 400 kadar yaya piyadesiyle, azteklerin canına okudu. yanlış okumadın abicim, 15.. lakin, ilerleyen zamanlarda cortes ve elemanlarının bitmeyen az gözlülüğü, aztekleri canından bezdirdi ve "bu kadar leşçi adamlar tanrı manrı olamaz ustaaa!" diyerek, olayın farkına varıp, isyan fitilini ateşlediler. cortes ne mi yaptı? tanrılığını kullandı tabii. aldı kralı, azteklerin kalplerini çıkardıkları insanları kurban ettikleri piramitten aşağı attı.
bunu kaderi olarak değerlendiren kral zaten dünden razıydı, tüm tıbbi yardım tekliflerini geri çevirdi :(
evet, cortes isyanı kanlı bastırmıştı, şimdi kasa doldurulabilirdi. hem güneye inin dostum, orada da altın varmış.. ileride sizi tarih kitaplarına "fatih" diye yazacak torunlarınız.. azteklerin torunları meksikalılar "cani" veya "kasap" yazsalar ne dimi?